Лазаня с патладжани
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
800 г патладжани
400 г гъби печурки
1 червена чушка
850 г консервирани домати
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. суха мащерка
сол и смлян черен пипер
щипка захар
зехтин
сухи кори за лазаня
300 г извара или Рикота
200 г настъргано сирене тип Ементал или Пармезан
15 г (1 с. л.) краве масло
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 200 С.
• Патладжаните се нарязват на кръгчета и се намазват с мазнина от двете страни.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• Нареждат се патладжаните на един ред.
• Пекат се 20 минути.
• Гъбите, чушката, лукът и чесънът се почистват.
• Нарязват се на дребно.
• Доматите се намачкват с вилица или се пасират с ръчен пасатор.
• В голям, дълбок тиган се сгорещява 1 с. л. зехтин.
• Запържват се лукът и чесънът за 3-4 минути.
• Прибавя се чушката и се пържи още 2 минути.
• Доматите се изсипват в тигана, след което сосът се подправя със сол, черен пипер и захар.
• Кипва се и огънят се намалява.
• Сосът се вари 10 минути.
• Междувременно в друг тиган се сгорещява 1 с. л. зехтин.
• Добавят се гъбите и се пържат до златист цвят.
• Дълбока, огнеупорна тава се намазва с доматен сос.
• Отгоре се нареждат в следният ред : корите за лазаня, изварата, патладжаните, гъбите и сиренето.
• Повтаря се до изчерпване на продуктите, като се завършва с доматен сос и сирене.
• Отгоре се разпределя кравето масло, нарязано на дребни кубчета.