Лазаня с кашкавал
400 г кайма
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
400 г консервирани домати
100 мл вода
сол
смлян черен пипер
щипка риган
КАШКАВАЛЕН СОС
50 г краве масло
70 г брашно
1 л прясно мляко
100 г кашкавал тип Гауда, Витоша
50 г настърган кашкавал Пармезан, Балкан
готови кори за лазаня
Приготвяне:
ПЛЪНКА
• Каймата се запържва с нарязания на дребно лук и пресования чесън.
• Прибавят се нарязаните на кубчета консервирани домати и водата.
• Посолява се и се подправя със смлян черен пипер на вкус.
• По желание се поръсва с щипка пресен риган (1/2 ч. л. сух).
КАШКАВАЛЕН СОС
• Маслото се разтопява, прибавят се 70 г брашно и се запържва.
• При непрекъснато бъркане се влива прясното мляко.
• Прибавя се нарязан на кубчета кашкавал.
• Държи се на котлона, докато не се разтопи кашкавалът.
• Дъното на огнеупорна тава се намаслява.
• Разпределя се част от запържената кайма.
• Отгоре се поставят кори за лазаня.
• Отгоре се разпределя част от запържената кайма, кашкаваления сос.
• Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя част от каймата и кашкаваления сос.
• Последният слой трябва да бъдат кори за лазаня.
• Отгоре се залива с кашкаваления сос и се поръсва с настъргания кашкавал.
• Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 30 минути.