Традиционна лазаня
9 готови кори за лазаня
125 г моцарела
400 г кайма
1 глава кромид лук
1 морков
сол
200 г консервирани домати
щипка захар
1-2 с. л. зехтин
настърган кашкавал
СОС БЕШАМЕЛ
30 г краве масло
2 с. л. брашно
400 г прясно мляко
смлян черен пипер
50 г настърган Пармезан
Приготвяне:
ПЛЪНКА
• Лукът и морковът се нарязват на дребно и се запържват в 1-2 с. л. зехтин.
• Добавя се кайма и се запържва, като се разбърква често.
• Добавя се доматите, нарязани на кубчета и се посолява на вкус
• Прибавя се щипка захар.
• Похлупва се с капак и плънката се задушава около 15 минути.
СОС БЕШАМЕЛ
• Маслото се разтопява и се прибавят 2 с. л. брашно.
• При непрекъснато бъркане се влива прясното мляко.
• Кипва се и се вари на тих огън 5 минути.
• Маха се от огъня и се прибавя настърган кашкавал.
• Дъното на огнеупорна тава се намаслява.
• Нареждат се 3 кори за лазаня (най-добре да ползвате тези, които не се нуждаят от предварително бланширане).
• Отгоре се разпределя част от запържената кайма с домати, сос Бешамел, и нарязана на филийки Моцарела.
• Отгоре се покрива с 3 кори и останалата част от каймата с домати, част от Бешамела и останалата Моцарела.
• Отгоре се покрива с последните 3 кори, сос Бешамел и по желание с настърган кашкавал.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Лазанята с кайма се пече около 20-30 минути.