Вкусно пиле с ориз рецепти

вход през zajenata.bg
264461

Ориз и спанак с пилешко

1 кг. пилешко месо
ок. 250 гр. ориз
2-3 стръка пресен лук или 1 малка глава кромид лук
600-700 гр. пресен спанак ( лапад, или друг листен зеленчук) или пакет от 400-450 гр. замразен (но не пасиран, а нарязан)
60-80 мл олио и сол на вкус
10-на листа пресен джоджен или 2-3 щипки сух, стрит.

* Пилешкото месо се нарязва на хапки, посолява и запържва в мазнината за 3-4 мин. (докато побелее само). 
* Прибавя се ситно нарязания лук, 30-40 мл. вода и оставя така под капак да се задушава.
* Разбърква се от време на време и що изври водата се прибавя още малко - общо взето на месото му трябват 20-30 мин. задушаване.
* Прибавя се добре измития ориз; обърква се с месото.
* Прибавя се почистения, измит и нарязан спанак; обърква се, докато си смали обема и налива гореща вода (или горещ пилешки бульон) - в съотношение 1/4 части ориз/вода.
* Оставя се тихо да къкри, докато ориза набъбне и поеме течността.
* Накрая се прибавя и джоджена и тенджерата захлупва с капака, отстранява от котлона и оставя да си отпочине 10-на мин.

Ако ще се готви във фурната, след задушаването на спанака с месото и ориза, всичко се прехвърля в тава, поръсва се и джоджена, но прибавената гореща вода или бульон е 1/3 части.
Ако пилешкото не е само месо , а с кокал, по-добре е да се свари предварително месото, а ориза и спанака се задушат отделно и тогава прибави свареното месо с горещия бульон към него.
 

1
2 3 4 5 6 7 8
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft