Пиле с ориз и зеленчуци по китайски
Продукти:
2 бр. пилешки гърди
2 глави лук
2 бр. моркови
2 бр. чушки камби (по възможност различни цветове)
50 г гъби
2-3 стръка целина (без листата)
броколи
2-3 с.л. зехтин
2 с.л. сусам
За марината на пилето:
1 с.л. натурално нишесте
1 скилидка пресован чесън
2 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин
1 с.л. вино
черен пипер
За соса:
125 мл соев сос
1-2 с.л. настърган джинджифил
100 мл ойстер сос
2 скилидки пресован чесън
125 мл шери или друго вино
300 мл пилешки или зеленчуков бульон
3 с.л. натурално нишесте
1/2 - 3/4 ч.ч. басмати ориз, сварен
Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на тънки ивички. Продуктите за марината се смесват, прибавя се пилето и се разбърква добре, докато марината покрие всички ивички равномерно. Оставя се в хладилник за 15 минути.
В дълбок съд се загрява една с.л. зехтин и пилешкото месо се запържва до златисто. Изсипва се в друг съд.
Сос: Всички продукти (без нишестето и малка част от бульона) се смесват и се слагат в съд докато заврат. Намаля се котлона и се оставя на бавен огън около 10 минути Добавя се нишестето, разтворено в част от бульона и се бърка, докато се сгъсти соса. Дръпва се настрани.
Зеленчуци : Нарязват се на едро. В съда от пилето се сгорещява останалия зехтин и се изсипват зеленчуците. Запържват се около 3 минути, после се добавя около 30 мл вода и се задушава още 3 минути. Добавя се пилешкото месо, разбърква се и се дръпва встрани, като се отваря капака, за да не се задушават повече зеленчуците.
Върху свареният ориз се слага част от зеленчуците и пилето, залива се със соса и отгоре се поръсва с леко запечено сусамово семе.
* Ние харесваме зеленчуците да бъдат хрупкави, съвсем леко задушени. По ваша преценка, може да увеличите времето за задушаване.
* Сосът е по-солен, но като се сервира със задушения ориз и зеленчуците, в които не слагам сол, се постига баланс.
* Оризът варя в rice cooker. Отнема около 40 минути. 10 минути преди да е готов, запържвам зеленчуците, за да може всичко да е топло