Печено пиле с ориз и гъби
Продукти:
1 бр. пиле (около 1 кг)
150 г пресни гъби
200 г ориз
100 г кашкавал
100 г масло
1 с.л. брашно
сол
черен пипер
Приготвяне:
Пилето се сварява в подсолена вода. 10-15 минути, преди да се махне от огъня, се прибавят добре измитите гъби. Пилето и гъбите се изваждат от бульона. След като поизстинат, пилето се обезкостява и нарязва на едри парчета, а гъбите - на филийки. Оризът се сварява в 3 ч.ч. от бульона. В огнеупорен съд се прави канапе от сварения ориз. Върху него се поставя пилешкото месо и филийките гъби, а отгоре се поръсва с настъргания кашкавал. Слагат се и няколко парченца масло. Отделно се прави сос, като в останалото масло се запържва брашното, разрежда се с бульон и се прибавя черният пипер. Залива се около ориза. Ястието се запича в умерена фурна, докато кашкавалът се разтопи и придобие златист вид.