Патладжани пане
1 бр. патладжан
120 г бяло саламурено сирене
2 с.л. зехтин (олио)
1 скилидка чесън
копър
За панировката:
2 бр. яйца
около 1/3 ч.ч. брашно
около 1/4 ч.ч. галета
около 10 с.л. олио за пържене
Нарязваме патладжана на дълги парчета с дебелина около 5 мм. Желателно е при нарязването да се получат четен брой филийки - при мен общо 6 парчета, или 3 двойки. Крайните парчета не ги използвам. Посоляваме и оставяме до пускане на тъмен сок. Намачкваме сиренето с вилица, добавяме ситно нарязаната скилидка чесън, зехтина и нарязания копър. Намачкваме всичко с вилицата. Получава се пастет от сирене (мек, леко мазен и може да се моделира с ръце). Измиваме филийките патладжан, подсушаваме и пържим в загрято олио (около 2-3 с.л.). Патладжанът поема много олио и ако сложите повече, след това трябва да ги отцедите от излишната мазнина. Затова аз ги пържа в по-малко количество олио, за да избегна тази процедурата по отцеждането.
От сиренето с ръце оформяме яйцевидни топки, които разплескваме и поставяме върху една филийка пържен патладжан. Покриваме с друга филийка и притискаме. Овалваме така оформените двойки патладжани в смес от брашното и галетата, после потапяме в разбитите яйца и пържим в загрято олио (около 6-7 с.л.) до получаване на златиста коричка. Обръщаме и пържим и от другата страна.
Сервират се самостоятелно или със сос. Подходящи сосове са:
1. Доматен с чесън
2. Сос от кисело мляко с чесън
3. Сос от кисело мляко, чесън и майонеза