Печен хек с портокалов сок ВЕЧЕРЯ
1 кг хек
1 ч.ч. портокалов сок
1/2 к.ч. лимонов сок
1/2 ч.л. сушен чесън
черен пипер
сол
3 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
За гарнитура:
1 кг картофи
1 кг тиквички
сол
2 с.л. зехтин
3 стръка зелен лук
Хекът (1 кг) се измива и подсушава. Соковете от портокал (1 ч.ч.) и лимон (1/2 к.ч.) се смесват с подправките и зехтина (3 с.л.). В тази марината рибата престоява на студено 2 часа. След това се отцежда, овалва леко в брашно (2 с.л.) и се изпича на фурна в намазнена тавичка. Картофите (1 кг) се нарязват на колелца, нареждат се в намазнена тава. Посоляват се. Поръсват се със зехтин (2 с.л.). Заливат се с вода, колкото да ги покрие. Отгоре се слага готварско фолио и те се задушават на фурна до омекване. Тиквичките (1 кг) се изпичат на тиган без мазнина. Рибата се поднася топла с тиквичките и картофите, поръсени със ситно нарязан пресен зелен лук (3 стръка).