Пиле с бира и картофи
1 бр. пиле (около 1.5 кг)
3 глави лук
3 -4 бр. моркови
1 бр. лимон
няколко скилидки чесън
150-200 г майонеза
2 с.л. соев сос
подправка за пиле
1 л светла бира
1-1.5 кг картофи (по възможност еднакви по големина)
сол, черен пипер
Приготвя се марината от пресования чесън, майонезата, подправката за пиле и соевия сос. Намазва се пилето и се оставя в хладилника, за да поеме марината.
През това време се нарязва лукът на полумесеци, морковите се настъргват, а на обелените картофи се правят нарези.
Във вътрешността на пилето се пъха 3/4 лимон. На дъното на по-висок съд (тава) с капак, се слага лукът, отгоре рендосаните моркови, пилето и около него - картофите. Посоляват се картофите и се поръсва с черен пипер. Залива се с бирата. Слага се капака. Ястието се пече във фурна. 15-20 минути, преди да стане готово, се маха капакът, за да може пилето приятно да се зачерви.