Печено пиле с бира
1 средно голямо пиле , около 1,2кг
1 кг. картофи
или 500гр гъби
250 гр моркови
3-4 главо кромид лук – за затеи, които са на разделно хранене)
1/2 пакетче краве масло
1/2 бутилка бира
черен пипер, червен пипер, чубрица и сол на вкус
Почиствате и измивате пилето. Намазвате го отвърте и отвън с част от разтопеното масло, черния пипер, червения пипер и солта. Картофите нарязвате на колелца с дебелина около 5 мм. Ако правите варианта с другите зеленчуци – гъбите ежите на парченца, морковите на колелца, а лука на кръгове.
В средно голяма тава поставяте пилето, а около него нареждате картофите. Всичко заливате с 1ч.ч. гореща водаи половин бутилка бира.
Печете в умерено загрята фурна, н 200градуса, като от време на време обръщате пилето и го поливате със соса.
Хубавото на това пиле, че става едновременно готово с гарнитурата и ни трябва само по една бира още за вкусната вечеря.
Печете пилето докато придобие апетитна златиста коричка.