Елдата е позната още като гречка! Тя е задължителна част от руската кухня. Произлиза от Северна Индия и Непал, но има твърдения, че произхожда и от Гърция или от Хималаите.
У нас е популярна основно сред вегетарианците, защото е пълноценен заместител на месото. Почитателите на всякакви видове диети пък я знаят като подходящя храна за сваляне на килограми.
Някои обожават вкуса на елдата, други твърдят, че мирише неприятно или нагарча. След като се сварят триъгълните кафеникави зрънца набъбват и омекват. На пръв поглед прилича на нещо средно между жито и ориз, но тя не спада към житните растения, а се оприличава на семейство лападови.Тя е с най-много полезни вещества - високо съдържание на желязо, я превръща в подходящо ястие за лечение на анемия. Белтъчини, калций, фосфор, йод, витамини от група В и фолиева киселина са само част от съставките й, които помагат на организма да укрепне. Помага при стомашни проблеми и хипертонии.
Медът от елда е подходящ за настинка и грип.
Елдата присъства във всяка част от менюто, консумира се сладка или солена, с месо, зеленчуци или плодове.
Каша от полезна храна се дава за захранване на бебетата. А няколко месеца по-късно меките зрънца на сварената елда са удачен избор за минаване от пасирана към по-твърда храна.
Елдата е третото растение, което не съдържа глутен, наред с ориза и царевицата. Поради това е подходяща за деца, които не са захранени с глутен, а също и за хора, които имат алергия към него.