Пурички от елда с гъбен сос
300 гр. елда, 1 яйце, 40 гр. сушени гъби или 250 гр. почистени пресни гъби, 1 неголяма глава лук, 2 с.л. масло, 100 гр.мас, брашно, 2 с.л.галета.
За соса: 1 и половина с.л. масло, 1 с.л. брашно, 2 неголеми глави лук, 1 заквасена сметана, сол, захар.
Сушените гъби се накисват за през нощта във вода, а после се сваряват в същата вода.\Пресните гъби се почистват, измиват и сваряват във вряща вода за около 30 мин.\ Половината от тази вода се оставя за сваряване на елдата.А другата половина за соса.Гъбите се нарязват на дребно, и се запържват с масло и обелената и дребно нарязана глава лук. Елдата се сварява в гъбената вода, посоляваме, когато водата се изпари, щом изстине добавяме в елдата яйцето и толкова брашно , че да можем да я месим.Хубавичко омесваме тестото, разточваме, режем на правоъгълници, слагаме от гъбената смес и свиваме на бохчички или пурички.Всяка пуричка овалваме в галета и пържим в сгорещена мазнина.ППодреждаме ги в тавичка , заливаме ги със соса и печем в предварително загрята фурна 10-15 минути.
Сос:Лукът се обелва, накълцва, запържва в масло, добавя се брашното , разбърква се, пържи се докато брашното поруменее , малко по малко доливаме 1ч.ч.студена вода, като непрекъснато бъркаме докато закипи.Претриваме през сито, посоляваме,добавяме щипка захар и сметаната.