Позволени и забранени храни при макробиотичната диета
Хранителните продукти са разделени на разхлаждащи (ин) и сгряващи (ян). Даден хранителен продукт се класифицира въз основа на рН киселинността, мястото, където е израснал (влажна или суха почва), неговия цвят, форма, аромат или консистенция. Въпреки това, основа на диетата са енергийно неутралните (балансирани) и естествени продукти, тоест пълнозърнестите храни (пшеница, овес, ечемик, кафяв ориз). Тези продукти трябва да съставят около половината от дневното меню, 35% от диетата са пресни зеленчуци, а останалите 15% са семена от бобови растения и други подобни.
Малко участие имат плодовете, рибата, бялото месо, орехите и млечните продукти. Важно е да се избягват крайностите. В тази диета няма място за месо, хляб, сладки изделия, алкохол, повечето млечни продукти, кофеин, люти подправки, както и за преработени или консервирани продукти.