Пълнени патладжани
5-6 бр . патладжани
2-3 глава лук
4 бр. домати
1 глава чесън
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. доматен сок
1/2 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
Патладжаните се почистват от дръжките, издълбават се и се цепват на няколко места с нож. Натриват се със сол и се оставят да престоят 1-2 часа. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в половината олио. Прибавят се червеният пипер, ситно нарязаната вътрешност на патладжаните, 2-3 скилидки счукан чесън, обелените и нарязани домати, магданозът, черен пипер и сол на вкус. Патладжаните се попарват с вряла вода, в която е разтворена 1 ч.л. захар. Отцеждат се и във всеки разрез се слага по едно парченце чесън. Напълват се със зеленчуковата смес и се нареждат в дълбока тава, изправени един до друг. Заливат се с останалото олио и с доматения сок, разреден с малко вода. Съдът се покрива и ястието се задушава във фурната, докато водата се изпари.