Риба със зеленчуци
400 г рибно филе
1 яйце
1 малка глава кромид лук
15 г краве масло
6-7 стръка копър
2 скилидки чесън
1 ч. л. царевично нишесте
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. смлян кориандър
черен пипер
ЗЕЛЕНЧУКОВ СОС
1 голям морков
1/2 голяма сладка червена чушка
1/2 голяма сладка зелена чушка
3-4 стръка целина
1 средна глава кромид лук
1 с. л. сладък сос Чили
400 г консерва домати
100 мл бяло вино
смлян черен пипер
щипка захар
зелени градински подправки на вкус
• Рибата се наситнява заедно с лука, чесъна до еднородна смес (най-добре в блендер).
• Прибавят се останалите продукти.
• Така получената кайма се разбива добре (с миксер) и се оставя за 30 минути в хладилника.
• В това време се приготвя сосът.
• Морковът се нарязва на ивички (жулиени) и се запържва в тиган с олио до полуготовност.
• Прибавя се лукът нарязан на филийки и се задушава няколко минути.
• Прибавят се чушките, нарязани на дребно или на ивички и наситнени стръкове целина.
• Изсипват се нарязани на кубчета домати, сладкия чили сос, щипка захар.
• Подправя с черен пипер, долива се виното.
• Задушава се, докато намали обема си на 1/3.
• От каймата се оформят малки кюфтета (2 см диаметър) и се овалват в брашно.
• Леко се запържват и се поставят в соса.
• Италианските кюфтета от риба със зеленчуков сос се задушават се на слаб огън около 15-20 минути.