Задушена риба
500 -700 г рибно филе
2 глави кромид лук
6 дафинови листа
8 зърна бахар
10 зърна черен пипер
сол
75 мл зехтин
50 мл вода
• Рибата се нарязва на парчета.
• Лукът се почиства и се нарязва на едри полумесеци.
• В тенджера (18 см) се сипва малко зехтин.
• Отгоре се нарежда слой лук, така че да покрие цялото дъно.
• Следва слой риба, която предварително се посолява от двете страни.
• Върху рибата се нареждат 3 дафинови листа, 4 зърна бахар и 5 зърна пипер.
• Покрива се с лук, полива се с малко зехтин.
• Отново се нарежда слой риба, останалите подправки.
• Накрая се покрива с лук и се полива с останалия зехтин.
• Внимателно се сипва водата.
• Тенджерата се поставя на котлона и се довежда до кипване.
• Огънят се намалява на умерен (3 степен) и ястието се задушава под капак 40 минути.
• Капакът се маха и рибата се задушава на тих огън (1-2 степен) 20 минути, докато течност остане само на дъното, като образува сос.
• Задушената риба се консумира топла или студена.