Бяла риба в марината
1 кг филе бяла риба (треска, тилапия и т.н)
1 кг кромид лук
4-5 с. л. олио
4-5 с. л. захар
1-2 с. л. винен оцет
сол
дафинов лист
300 г доматено пюре
брашно за паниране
• Лукът се обелва и нарязва на кръгчета, след това се разделя на халки.
• Лучените кръгчета се измиват със студена вода и се изстискват, след което се поставят в голям тиган.
• Задушават се 20 минути, след това се сипва олиото.
• Отново се задушава 20 минути.
• Добавят се доматеното пюре, захарта, солта, дафиновият лист и всичко се задушава 20 минути.
• Сипва се оцетът и лучената смес се разбърква добре.
• Междувременно рибеното филе се нарязва на средни парчета.
• Овалват се в брашно и се изпържват до златисто от двете страни в сгорещеното олио в отделен тиган.
• В купа (тава) се нареждат рибеното филе и лучената смес, като се редуват, докато не свършат.
• Оставя се рибата да изстине, след което купата (тава) се покрива.
• Поставя се в хладилник за 1 нощ.
• Бялата маринована риба се поднася студена, по желание с картофено пюре.