Салата с нахут
* 250 г сух нахут или 500 г от консерва
* 8 с.л. зехтин
* 3 скилидки чесън
* 4 с.л. лимонов сок
* 4 с.л. тахан (сусамово пюре)
* 1/2 ч.л. смлян ким
* сол
* черен пипер
* лют пипер по желание
Нахута се накисва от вечерта, сварява се и се отцежда. Водата от варенето се запазва. Ако е от консерва, водата също се запазва. Нахута се пюрира, добавят се всички други съставки. Масата трябва да е гладка, гъста, но да капва от лъжицата при обръщане. Ако е много гъста, се добавя от водата от варенето. Оформя се в чиния, гарнира се по желание. Често при сервирането се предлагат цели стръкове магданоз, с които се топи от хумуса.
В някои домакинства се използва кисело мляко за постигане на желаната гъстота.
Хумус означава на еврейски и арабски просто Нахут.