Свински джолан с кожичка в гювеч
Необходими продукти:
Свински джолан заедно с кожата
1 ябълка
4-5 моркова
3-4 глави кромид лук
вино
няколко скилидки чесън
1 ч.л. розмарин
чер пипер на зърна
мед
Начин на приготвяне:
Шпиковайте джолана с чесъна и розмарина, като направите нарези в кожата. Посолете и намажете с малко мед, поставете го в гювеч, излейте на дъното 1 чаша вино и сложете в студена фурна да се запече – отначало отгоре и отдолу на 200 градуса. Поливайте с отделения сос и ако трябва, налейте малко вода. Когато кожичката се позапече, изключете горния реотан и прибавете зеленчуците, ябълката и пипера. Ако няма течност, налейте чаша вода. Похлупете и оставете на 150 градуса отдолу - да омекнат зеленчуците и ястието да остане само на масло. Когато свинското стане готово, може да сервирате с гарнитура от зеленчуците, запечен качамак и традиционното кисело зеле.