Свинско на фурна
Порции: 4-5
Необходимо време: 2 часа
Необходими продукти:
4-5 порции свинско (може на късове или цели пържоли)
1 майонеза
1 голяма глава лук
300 гр. гъби
картоф и морков според тавата
100-150 г. кашкавал
200 г. бира, вино или вода
подправки: магданоз, копър, чер пипер, бульон
по екзотични: риган, мащерка
(подправете с каквото обичате)
Начин на приготвяне:
Отдолу на тавата плътно се нареждат начуканите и овкусени парчета месо. Върху тях се разтила последователно едно върху друго: майонезата после лука, гъбите и най-отгоре картофи и моркови на колелца /съотношението според вкуса (до горе в тавата. Овкусявате с подправки. Наливате течността) тя трябва да е долу горе на е 1/3 от тавата за да не стане много водно/ завивате с фолио и печете 1,30ч. Отвивате поръсвате с кашкавал и запичате отново.
Бележка: Сервира се като торта. Хубавото е това, че няма нужда от гарнитури и прочие. Има си всичко. Може да се направи и в гювеч или огнеопорен съд с капак но се губи ефекта при сервиране. Не се слага никаква мазнина!