Сладкиш Орео
За основата:
350 г бисквити Орео (натрошени в блендер)
100 г разтопено масло
За пълнежа:
800 г крема сирене (стайна температура)
4 бр. яйца (разбити)
175 г захар
200 г сладкарска разбита сметана
350 г бисквити Орео (начупени)
400 г заквасена сметана
2 с.л. захар
За намазване:
4 с.л. заквасена сметана
шоколадови стърготини
бисквити
Фурната се загрява до 190 C . Смесват се бисквитените трохи с маслото и се притискат силно в разкопчаваща се форма за торта (36 см). Разбива се крема сиренето, добавят се захарта, яйцата, едно по едно, и се смесват с разбитата сладкарска сметана. Изсипва се половината от нея върху бисквитената основа, поръсва се с начупените бисквити и се притиска. Изсипва се останалата част от крема и пак се притиска. Пече се 25 минути на средна скара, изважда се. Фурната се увеличава на до 240 C, през това време се разбива заквасената сметана със захарта и се намазва отгоре. Връща се обратно за 5 минути (когато фурната е увеличила градусите си). Изважда се и след като се е охладил, се намазва с 4 с.л. заквасена сметана и се поръсва с шоколадовите стърготини (едри) и се декорира с цели бисквитки.