Бананов бисквитен сладкиш
За блата:
5 бр. узрели банани
260 г кафява захар
5 бр. яйца
500 г брашно
4 с.л. бананов ликьор или бананова пина колада
4 с.л. прясно мляко
20 г бакпулвер
2 щипки индийско орехче
щипка сол
250 г масло
250 г счукани и изпечени ядки - за гарниране
За пълнежа:
5 бр. зрели банани
230 г пудра захар
200 г масло
4 с.л. лимонов сок
За глазурата:
200 пудра захар
4-5 с.л. портокалов сок
2 с.л. бананов ликьор или бананова пина колада
Блат: В купа се намачкват обелените и нарязани банани с кафявата захар и към тях се прибавят яйцата, млякото и ликьора (пина коладата). Разбива се внимателно с миксер. В отделна купа се пресяват брашното, бакпулвера и индийското орехче. Към тях се прибавя маслото и се размесва ронливо тесто. Всичко се разбива добре с банановата смес. С лъжица се изсипва в тава 40х40 см. Загрява се фурната на 160 С и се пече 50-60 минути. Изважда се кейка и се охлажда. Разделя се на две половини.
Пълнеж: Бананите се обелват и се намачкват в тенджера. Прибавят се пудрата захар, маслото и лимоновия сок. Сместа се бърка на слаб огън около 5 минути, докато се разтопи маслото. Между двете части на кейка се слага банановия пълнеж.
Глазура: Пудрата захар, портокаловия сок и ликьора се размесват в купа до гладка смес. Изсипва се глазурата над сладкиша и се поръсва с ядките. Когато глазурата попие, се разрязва сладкиша на квадрати или триъгълници.
* Не направих глазура, защото ми се стори прекалено сладък сладкишът, затова отгоре го намазах с остатъка от банановия пълнеж. От рецептата за кейка - без захарта в същите количества на продуктите съм правила бананови гофрети, като тестото се оставя да престои около 30 минути, след което се пекат гофретите.