Супа тиквички и топчета
2 с. л. зехтин
1 глава кромид лук
1 морков
1 стрък целина
3 малки тиквички
1,5 л пилешки бульон
100 г паста за супа (звездички, орзо, буквички и т.н)
40 г настърган Пармезан
ТОПЧЕТА
2 филии стар хляб без кора
150 г кайма
2 резена бекон
1 жълтък
30 г настърган Пармезан
60 мл студена вода
смлян черен пипер
Приготвяне:
ТОПЧЕТА
• Филиите хляб се накъсват на малки парченца и се поставят в малка купа.
• Заливат се с 60 мл студена вода за 5 минути или докато омекне.
• В друга купа се смесват каймата, ситно нарязаният бекон, жълтъкът и Пармезанът.
• Прибавя се отцеденият хляб и сместа се разбърква.
• Подправя се със смлян черен пипер.
• Със супена лъжица се оформят топчета.
• Нареждат се в чиния и се покриват.
• Поставят се в хладилник или се замразяват.
СУПАТА
• Зехтинът се загрява в голяма тенджера.
• Прибавят се дребно нарязаните лук, морков и целина.
• Задушават се, като се разбъркват периодично за 5 минути или докато омекнат.
• Добавят се нарязаните на кубчета тиквички.
• Сипва се бульонът, кипва се.
• Огънят се намалява на среден и супата се вари 10 минути.
• Прибавя се пастата и се вари 10-15 минути.
• Внимателно се прибавят едно по едно топчетата.
• Супата се разбърква.
• Оставя се да къкри 5-7 минути.
• Посолява се и се поръсва със смлян черен пипер.
Супата се сервира като се поръсва с настърган Пармезан.