Телешко задушено
Необходими продукти:
1 кг телешко месо от плешка 100 г сланина 2 гл. лук 2 с.л. олио 150 г червено вино 300 г месен бульон 2 скилидки чесън 1 с.л. брашно 300 г гъби 2 с.л.масло 1 с.л. мащерка 1 с.л. магданоз 2 дафинови листа черен пипер сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на тънки дълги ивици, посоляваме, поръсваме с черен пипер, покриваме с нарязаните на филийки 2 гл. лук, заливаме с олиото и виното и оставяме да престои в хладилника около 4-5 часа, може и повече. Нарязваме сланината на тънки ивички изпържваме в малко олио, нарязваме на филийки 1 гл. лук и изпържваме до зачервяване на тих огън. Изваждаме сланината и лука, в останалата мазнина поставяме отцеденото и подсушено месо и бързо го изпържваме от всички страни. Поръсваме брашното, разбъркваме и заливаме с прецедената марина от месото и кипваме. Доливаме бульона прибавяме подправките и чесъна като не го белим, захлупваме плътно с капак и задушаваме на много тих огън, около 2 часа. Изпържваме в маслото, измитите и нарязани гъби, ако са големи, и прибавяме към месото, заедно с извадения лук и сланина и задушаваме около 30 мин. Преди поднасяне махаме чесъна и част от мазнината ако е нужно.Може да се поднесе с картофено пюре или варен ориз.