Торта Наполеон
200 г маргарин или масло
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. вода или прясно мляко
1 с.л. оцет
250 г сметана
За крема:
750 мл прясно мляко
3 с.л. брашно
3 бр. жълтъци
1 и 1/2 - 2 ч.ч. захар
200 г масло
ванилия
Размекнатият маргарин се претрива заедно с брашното докато се получи на стружки. Добавят се водата, сметаната и оцетът и се замесва тесто - нито много меко, нито много твърдо. Готовото тесто се оставя да отпочине добре в хладилник за около 4-5 часа. След това се разделя на 6-8 топчета, от които се разточват кори с дебелина на кори за баница. Корите се изрязват по формата на тавата, в която ще се пекат, а изрезките могат да се изпекат отделно и да се използват за украса. Всяка кора се изпича до златисто, като преди поставяне във фурната се надупчват с вилица за да не се образуват въздушни балончета.
За приготвянето на крема към брашното се добавя малко студено прясно мляко и разбитите жълтъци и сместа се разбърква добре. После останалото мляко се поставя на огъня и като заври към него се прибавя брашнената смес и захарта. Вари се докато започне да се сгъстява, добавя се и ванилията, разбърква се и се изважда да се охлади. След като изстине към него се добавя разбитото омекнало масло и се разбърква.
Нарежда се торта от корите с крема. Оставя се във хладилник за през нощта и се сервира на следващия ден. Може да се украси с изпечените изрезки от корите, стрити на ситно.