Торта Добуш рецепта
яйца - 2 броя, захар - 1 ч.ч. пудра, олио - 1 к.ч., прясно мляко - 1 ч.ч., сода - ½ ч.л. амонячна, брашно - колкото поеме, масло - 200 г за крема, прясно мляко - 1 л за крема, брашно - 4 с.л. с връх за крема, захар - 1 ч.ч. пудра 1 ч.ч. на кристали, яйца - 4 броя за крема, какао - 50 г за крема, ром - 2 с.л., захар - 4 с.л. за карамела
Разбийте прясното мляко за блата с 1 ч.ч. пудра захар. Добавете яйцата, содата, олиото и разбийте добре. Започнете да добавяте брашно към сместа - трябва да се получи тесто като за баница, за да може да се разточи с точилка. Разточват се към 4-5 кори с дебелина от около половин см. Пекат се в тавичка, поръсена с малко мазнина и брашно, в предварително загрята на 190-200 градуса фурна.
За приготвяне на крема разбийте 4 броя яйца с прясното 3мляко и 1 ч.ч. кристална захар. Към тази смес добавете маслото, разтопено и разбито с пудрата захар. Сместа се слага на котлон и при непрекъснато бъркане се добавя и брашното. Кремът се бърка, докато се сгъсти (при нужда добавете още малко брашно). Сгъстеният крем се отстранява от огъня и се добавя рома. Разделя се на 2 част и към едната се прибавя какаото.
Редуват се крем, блат, като се завършва със светлия крем. Карамелизирайте 4 с.л. захар на тънък пласт в тавичка с равно и гладко дъно, намазано с малко масло. Оставете карамела напълно да изстине и го надробете с нож или някакъв тъп предмет.
Украсете Добуш тортата с карамела или направете украса по ваше желание - използвайте сушени плодове, орехи или настърган шоколад.
Тортата се поднася на следващия ден.