Торта Династия
10 белтъка
300гр. кристална захар
300гр. смлени орехи
3с.л. брашно
кора от 1 лимон
3 пакeтчета ванилия
Продукти за основния крем
1 литър прясно мляко
10с.л. захар
8с.л. брашно
10 жълтъка
кората от 1лимон
2 пакетчета ванилия
Допълнителни продукти за крема
250гр. масло
100гр. пудра захар
200гр. разтопен черен шоколад
приготвяне на блат
Белтъците се разбиват на сняг. На тънка струйка се прибавя захарта и всичко се разбива до пълното й разтваряне. Добавят се смлените орехи, брашното, настърганата лимонова кора и ванилията. Сместа се разбърква внимателно с лъжица или лопатка. Изсипва се в правоъгълната тава от фурната, застлана с хартия за печене. Блатът се пече на 150ºC в предварително загрята фурна. (сместа разделих на 4 и пекох последователно в кръгла тортена разкопчаваща форма а диаметър 23см, върху предварително изрязани кръгове от пекарска хартия, на 170ºC, долен нагревател вентилатор, на второто ниво отдолу нагоре, за по 15-16 минути на блат) (при втората торта “Кошницата с цветя”, забърках доза и половина, пак разделих сместа на 4, но в друга по-голяма форма с р-ри 25см/30см)
приготвяне на крем
Брашното, захарта и ванилията се смесват в купа и се разбъркват. Добавя се малко мляко до получаване на каша. Прибавят се жълтъците и настърганата лимонова кора. Всичко се разбива добре и постепено се разрежда с останалото мляко. Сварява се гъст крем. (да не ви излъжа, но приблизително за 15-20 минути е готов). След като готовият крем изстине напълно се разделя на две части. Към едната се прибавя маслото, разбито на пухкав крем с пудрата захар. Масленият крем се разбива добре с миксер. Към другата част от основния крем се прибавя разтопения на водна баня черен шоколад. И този крем се разбива отново добре с миксер.
сглобяване
Изпеченият блат се разрязва на три ленти по дължина. (ако сте пекли цялата смес в тавата на фурната). Сглобява се по обичайният начин – блат, кремове, блат, кремове и т.н. Кремовете се намазват един върху друг – маслен, шоколадов. Тортата се намазва отстрани и отгоре с крем и се гарнира с млени орехи.
при първата торта покрих само с крем, отделно направих едно зайче от шоколадовото тесто на van444eto за украса:
Рецепта за 100 гр шоколад:
100 гр. шоколад
1 супена лъжица глюкоза
1 ½ супена лъжица вода
1 кафена лъжичка захар кристал
пудра захар за доомесване /около 2 суп. лъжици/
сложете водата и кристалната захар да заврат. не варете продължително за да не се изпари водата. достатъчно е да се разтвори захарта. глюкозата /върха на глюкозата е колкото долната извивка на лъжицата/ се добавя към горещата вода. бърка се до пълното разтваряне на глюкозата. 2-3 пъти се връща на изключения котлон за използване на топлината, но без да завира.
в микровълнова фурна или на водна баня /при често разбъркване/ се разтопява шоколада. внимава се да не “кипне” и да се карамелизира. оставят се да изстинат малко. двете смеси – глюкозената и шоколадовата, трябва да са с еднакви температури за да се избегне пресичането. Нямам термометър но ще го кажа така: ако приемем че ръцете ни са топли, смесите трябва почти да не се усещат на кожата. тоест, гоним подобна температура. да не е хладко на пипане, но и да не е по-топло от ръката.
смесват се при непрекъснато бъркане /1 минутка е достатъчна/.
получава се една смес която прилича на разтопена дъвка на конци. увива се добре в найлон и се оставя в хладилника. добре е да престои поне половин час. по този начин се пукат мехурчетата които се получават от смесването и сместта добива нова плътност. след това, САМО при необходимост (ако лепне или е по рядко) се измесва с пудра захар.
ако се използва КАФЯВ кувертюр:
на 100 гр. кафяв кувертюр
1 с.л.вода (ама с връх, тоест нито капка по-малко)
1 с.л. глюкоза
1 кафена лъжица захар кристал
БЯЛ кувертюр
на 100гр бял кувертюр
2/3 с.л. вода
3/4 с.л. глюкоза
3/4 кафена л. захар кристал