Черешов сладкиш рецепта
масло - 100 г меко, захар - 1 ч.ч.череши - 500 г череши без костилки, прясно мляко - 60 мл, яйца - 3 броя, по - големи, брашно - 300 г, бакпулвер - 1 пакетче
ЗА ОТГОРЕ
масло - 30 г разтопено, кафява захар - 2 с.л., захар - 30 г, брашно - 50 г, канела - по желание
Разбийте маслото и захарта до гладък и пухкав крем. Добавете при непрекъснато разбиване яйцата едно по едно.
Долейте постепенно млякото, сока и кората на лимона и пресятото брашно с бакпулвера.
Накрая разбърквайте с дървена лъжица до хомогенност.
Сипете сместа в малка подмазнена и леко набрашнена форма. Загладете леко и напъхайте почистените череши отгоре.
Смесете 30 г масло, кафявата захар, брашното и малко канела. С тези трохи поръсете отгоре кейка.
Сложете го да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 30-40 минути.
Към края проверете дали кейкът с череши е изпечен, като забучите клечка за зъби. Печете, докато клечицата излезе суха.