Черешов сладкиш с грис
айран - 1 л, грис - 170 г, масло - 10 г, яйца - 2 броя, ванилия - 2 прахчета, захар, лимони - настъргана лимонова кора, череши - 500 г, без костилки
Сложете айранът да се сгорещи в съд на котлона и малко преди да заври, добавете гриса и бъркайте. Щом набъбне, добавете 1 ч.л. настъргана лимонова кора, ванилията и захар на вкус.
Снемете от котлона и оставете да се охлади. След това добавете разбитите жълтъци и разбъркайте с тях. Отделно разбийте белтъците на сняг и объркайте сместа накрая с тях.
Сипете 1/3 от сместа за сладкиша в намаслена тавичка, разпределете 1/2 от черешите, поръсете със захар, отново грисова смес, останалите череши, захар и последния грис.
Отгоре сложете малки парченца масло и пъхнете тавата да се пече до зачервяване в умерено загряна фурна.