Черешов кейк рецепта
масло - 100 г краве, меко, захар - 220 г, сметана - 60 мл течна или пълномаслено прясно мляко, яйца - 3 броя, брашно - 320 г, бакпулвер - 1 пакетче, сода - 2 щипки, ванилия - 1 ампула течна, портокали - 1 брой малък, сокът и кората, череши - около 500 г, галета - 1 - 2 с.л.
Застелете форма с хартия за печене и леко я намаслете. Загрейте фурната на 180 градуса. Черешите измийте, почистете от костилките и ги оставете да изсъхнат от влагата, след което ги объркайте с 1-2 с.л. галета.
Разбийте маслото и захарта до кремообразна смес и добавете едно по едно яйцата при непрекъснато разбиване. Бийте сместа около 5 минути и добавете сметаната/млякото, ванилията, сока и кората на портокала и постепенно пресятото брашното с бакпулвера и содата.
Накрая разбъркайте с дървена лъжица, докато се получи гладка смес. Сипете я във формата и отгоре наредете черешите, като някои натиснете навътре, за да потънат, а други оставите на повърхността.
Сложете кейка с череши да се пече за 30-40 минути. Готовия сладкиш охладете и извадете от формата, като отстраните внимателно хартията. Този уникално вкусен и свеж сладкиш може да поднесете, поръсен с пудра захар и канела.