Черешови бухти
яйца - 1 брой, сол - 1/2 ч.л., захар - 1 ч.л., кисело мляко - 5 с.л., сода - 1 ч.л. бикарбонат, равна, брашно - колкото поеме за меко и нелепкаво тесто, ванилия - 1 прахче, череши - 300 г, захар - 3 с.л.
Смесете содата и брашното, добавете яйцето, киселото мляко, 1 ч.л. захар, ванилията, солта и замесете тестото.
Добавете колкото е необходимо брашно, докато се получи меко и нелепкаво тесто. Сложете го в съд, покрийте с фолио и оставете тестото да престои за 45 минути.
След това разточете тестото на кора с дебелина около 0.5 см. С помощта на чашка изрежете бухтите и ги пускайте да се изпържат до приятно зачервяване в сгорещена мазнина. Готовите бухти отцеждайте върху хартия.
Разбъркайте почистените от костилките и разполовени череши с 3 пълни с.л. захар. Сложете съда на котлона и оставете черешовата смес да се вари, докато плодовете добре омекнат и се получи приятен сос.
Полейте изстиналите бухти с черешовия сос и поднесете.