Вкусни рецепти за сладкиши с тиква

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Чийзкейк с тиква и шоколад
352242
Чийзкейк с тиква и шоколад

Чийзкейк с тиква и шоколад

150 г обикновени бисквити
50 г масло
200 г тиква
500 г безсолна извара или крема сирене
200 г изцедено кисело мляко или заквасена сметана
3 бр. яйца
3/4 ч.ч. захар
1 с.л. брашно
1 равна ч.л. канела
1 ванилия
50 г шоколад
1 с.л. тъмно какао
1 с.л. масло или олио

Начин на приготвяне

Бисквитите се смилат или натрошават на много ситно. Смесват се с омекналото масло - да станат на маслени трохи. Поставят се в намаслена форма за торта с подвижно дъно и диаметър около 20 см. Притискат се много добре, като се прави и висок ръб. Формата се поставя в хладилника. 
Тиквата, добре измита, необелена, се сварява на пара (най-бързо в тенджера под налягане за 7-10 минути) или се изпича. Като изстине се маха тънката ципа от кората и се пасира или намачква. Прибавят се 2 с.л. захар и канелата. Всичко добре се смесва. 
Шоколадът се натрошава на парченца и заедно с какаото и маслото се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се към изварата, добавят се отцеденото кисело мляко, останалата захар, брашното и ванилията и сместа леко се разбърква до поемане на всички съставки. Разделя се на 3 части. Едната остава бяла, втората се смесва с тиквата, а в третата се добавя шоколадовата смес. 
Върху бисквитената основа се слага една след друга от трите ново получени смеси. Тук вече има различни варианти на подреждане - една до друга (както е на снимката); първо едната смес, след това отгоре другата и накрая третата смес; на купчинки да се поставят от трите смеси една върху друга и т.н. 
Формата с чийзкейка се поставя в предварителна загрята фурна, на 160 С и се пече около 60 минути. Желателно е поне първите 30-40 минути фурната да не се отваря. 
След като се изпече, вратата на фурната се оставя леко открехната и чийзкейкът остава да се поизстуди във фурната. След това формата се поставя върху решетка, с остър нож се минава по края на стената, но тя не се сваля, докато чийзкейкът не изстине напълно. При сервиране порциите може да се полеят с шоколад или да се поръсят с пудра захар.

1 2 3 4
5
6 7 8
Сладкиши и торти
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft