Тирамису с тиква
14-16 бр. бишкоти Савоярди
За тиквения крем-пълнеж:
400 г почистена от семките, обелена и нарязана на кубчета тиква
120 мл течна неподсладена готварска сметана
пудра захар на вкус
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил
За напояване на бишкотите:
2 с.л. мед
2 с.л. карамелов сироп (може да заместите със сок от ябълка или с компот от дюли или круши)
1 с.л. бърбън (или друг ароматен алкохол - коняк, шери, някакъв вид ликьор)
За топинга отгоре:
250 г сирене Маскарпоне
около 120 мл течна неподсладена готварска сметана
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне
Пригответе си дълбок правоъгълен съд. Аз използвах правоъгълна тавичка с размери 22х12 см ( 9х5-inch). Застелете я с хартия за печене, която да покрива дъното и стените и леко да стърчи над тавата откъм дългите страни на правоъгълника. Това е необходимо, за да може да извадите тирамисуто после и да го пренесете в десертна чиния. Ако не използвате хартията, няма да може да измъкнете парчетата от сладкиша без да се развали формата им.
Сварете тиквата, отцедете много добре от водата и я пюрирайте с пасатор. Прибавете канелата и джинджифила и разбъркайте добре.
Разбийте 120 ml сметана с пудра захар на вкус, докато получите гъст крем.
Внимателно прибавете сметаната при пюрираната тиква и разбърквайте леко, докато се получи еднородна смес.
Смесете в купичка бърбъна, меда, карамеловия сироп и разбъркайте докато се смесят.
В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8 бр.). С помощта на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране. Намажете бишкотите с половината от тиквения крем. Поставете отгоре другата половина от бишкотите, сиропирайте ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем.
Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, догато се смесят на гладък, гъст крем. Това отнема много кратко време, затова не преразбивайте сместа. Когато крема е със стайна температура, той се размазва много лесно.
Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и внимателно, без да натискате подравнете и загладете. Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ. Поръсете го с неподсладено какао.