Вкусни рецепти за сладкиши с тиква

вход през zajenata.bg
352234

Тирамису с тиква

14-16 бр. бишкоти Савоярди
За тиквения крем-пълнеж:
400 г почистена от семките, обелена и нарязана на кубчета тиква
120 мл течна неподсладена готварска сметана
пудра захар на вкус
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил
За напояване на бишкотите:
2 с.л. мед
2 с.л. карамелов сироп (може да заместите със сок от ябълка или с компот от дюли или круши)
1 с.л. бърбън (или друг ароматен алкохол - коняк, шери, някакъв вид ликьор)
За топинга отгоре:
250 г сирене Маскарпоне
около 120 мл течна неподсладена готварска сметана
пудра захар на вкус

 
Начин на приготвяне
Пригответе си дълбок правоъгълен съд. Аз използвах правоъгълна тавичка с размери 22х12 см ( 9х5-inch). Застелете я с хартия за печене, която да покрива дъното и стените и леко да стърчи над тавата откъм дългите страни на правоъгълника. Това е необходимо, за да може да извадите тирамисуто после и да го пренесете в десертна чиния. Ако не използвате хартията, няма да може да измъкнете парчетата от сладкиша без да се развали формата им. 
Сварете тиквата, отцедете много добре от водата и я пюрирайте с пасатор. Прибавете канелата и джинджифила и разбъркайте добре. 
Разбийте 120 ml сметана с пудра захар на вкус, докато получите гъст крем. 
Внимателно прибавете сметаната при пюрираната тиква и разбърквайте леко, докато се получи еднородна смес. 
Смесете в купичка бърбъна, меда, карамеловия сироп и разбъркайте докато се смесят. 
В подготвената тавичка наредете първия ред бишкоти (7-8 бр.). С помощта на чаена лъжичка ги полейте с половината от сместа за сиропиране. Намажете бишкотите с половината от тиквения крем. Поставете отгоре другата половина от бишкотите, сиропирайте ги с останалата смес и ги намажете с втората половина от тиквения крем. 
Разбийте маскарпонето със сметаната и пудра захар, догато се смесят на гладък, гъст крем. Това отнема много кратко време, затова не преразбивайте сместа. Когато крема е със стайна температура, той се размазва много лесно. 
Със супена лъжица слагайте от маскарпонения крем върху сладкиша и внимателно, без да натискате подравнете и загладете. Сложете тирамисуто в хладилник за поне 6-8 часа, най-добре за една нощ. Поръсете го с неподсладено какао. 

1 2
3
4 5 6 7 8
Сладкиши и торти
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft