Сладкиш с тиква и бяло вино
400 г тиква, сладък сорт
200 мл бяло вино, сладко
1 с.л. настърган джинджифил
кората на 1/2 бр. портокал, настъргана
щипка канела
3 бр. яйца
100 г захар
250 мл сметана
За блата:
250 г сухар
50 г бадеми, фино смлени
100 г захар
150 г масло, разтопено
За поръсване:
бадеми, настъргани или филирани
Начин на приготвяне
Тиквата се нарязва на кубчета и се вари в бялото вино заедно с джинджифила, портокаловата кора и канелата. След като омекне се отцежда, пюрира се и се оставя да изстине. Фурната се загрява на 220 С.
Блатът: Сухарите се смилат фино, смесват се със смлените бадеми, захарта и разтопеното масло. Омесва се тесто, което се разстила във форма с подвижен кант (28 см) и се притиска плътно по дъното и стените. Пече се 10 минути. След изваждането фурната се намалява на 160 С. Блатът се оставя да изстине.
Пълнежът: Разбиват се на пяна яйцата, захарта и сметаната. Към тях се добавя пюрираната тиква и се разбива добре. Пълнежът се излива върху опеченият блат и се поръсва с бадеми. Пече се 50 минути, след което фурната се изключва и сладкишът се оставя за още 20 минути в нея. Сервира се поръсен с пудра захар, топъл или студен с бита сметана.
* Обърнете внимание на количествата захар - ако са малко за вашият вкус, увеличете по преценка.
* Който предпочита, може да не се отцежда тиквата, а когато се свари във виното, всичко се пюрира директно в тенджерката и продължава да се вари, докато полученият мус се сгъсти много. След това се оставя да изстине и се работи по рецептата.