Чийзкейк с тиква и шоколад
150 г обикновени бисквити
50 г масло
200 г тиква
500 г безсолна извара или крема сирене
200 г изцедено кисело мляко или заквасена сметана
3 бр. яйца
3/4 ч.ч. захар
1 с.л. брашно
1 равна ч.л. канела
1 ванилия
50 г шоколад
1 с.л. тъмно какао
1 с.л. масло или олио
Начин на приготвяне
Бисквитите се смилат или натрошават на много ситно. Смесват се с омекналото масло - да станат на маслени трохи. Поставят се в намаслена форма за торта с подвижно дъно и диаметър около 20 см. Притискат се много добре, като се прави и висок ръб. Формата се поставя в хладилника.
Тиквата, добре измита, необелена, се сварява на пара (най-бързо в тенджера под налягане за 7-10 минути) или се изпича. Като изстине се маха тънката ципа от кората и се пасира или намачква. Прибавят се 2 с.л. захар и канелата. Всичко добре се смесва.
Шоколадът се натрошава на парченца и заедно с какаото и маслото се разтопява на водна баня. Яйцата се разбиват със захарта, прибавят се към изварата, добавят се отцеденото кисело мляко, останалата захар, брашното и ванилията и сместа леко се разбърква до поемане на всички съставки. Разделя се на 3 части. Едната остава бяла, втората се смесва с тиквата, а в третата се добавя шоколадовата смес.
Върху бисквитената основа се слага една след друга от трите ново получени смеси. Тук вече има различни варианти на подреждане - една до друга (както е на снимката); първо едната смес, след това отгоре другата и накрая третата смес; на купчинки да се поставят от трите смеси една върху друга и т.н.
Формата с чийзкейка се поставя в предварителна загрята фурна, на 160 С и се пече около 60 минути. Желателно е поне първите 30-40 минути фурната да не се отваря.
След като се изпече, вратата на фурната се оставя леко открехната и чийзкейкът остава да се поизстуди във фурната. След това формата се поставя върху решетка, с остър нож се минава по края на стената, но тя не се сваля, докато чийзкейкът не изстине напълно. При сервиране порциите може да се полеят с шоколад или да се поръсят с пудра захар.