Шоколадов кекс
2 и 1/2 ч.ч. брашно
2 с.л. сода
1 с.л. сол
1/2 ч.ч. какао
1 и 3/4 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио (или друга мазнина)
2 бр. яйца
ванилия
1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. вряща вода
ванилов сладолед (по желание)
течен шоколад (по желание)
В купа поставяме захарта и какаото и разбъркваме добре с телена лъжица. Захарните гранули ще помогнат за по-финото разбиване на какаото. Прибавяме останалите сухи съставки - пресятото брашно, содата и солта и отново разбъркваме добре. Прибавяме всички останали съставки - олиото, яйцата, млякото и ванилията. Разбъркваме добре с миксер. Когато сместа започне да става по-твърда, прибавяме 1 ч.ч. вряща вода и продължаваме да бъркаме още съвсем малко, колкото да се получи хомогенна смес. Изливаме сместа в намазнена и набрашнена тава и печем на 180С около 30-35 минути. По-желание може да се прибави и топка ванилов сладолед, когато кекса е готов и нарязан на парченца или пък да се украси отгоре с течен шоколад.