Бадеми
Изследване на Университета на Торонто показва, че хапването на бадеми едновременно с бял хляб влияе по съвсем различен начин на нивата на кръвна захар. По-точно, нивата на кръвна захар след подобна закуска не се повишават толкова, колкото когато се консумира само хляб. По принцип кръвната захар се повишава бързо след поемане на бързоусвоими въглехидратни храни, от групата на които са и тестените изделия от бяло брашно.
Бързото повишаване на кръвна захар обаче води до синтез на повече инсулин от задстомашната жлеза с цел по-бързото поемане на „горивото” от клетките. Бедата обаче при консумация на прости въглехидрати е там, че така, както кръвната захар рязко се повишава при усвояването им, така и бързо пада, вследствие на което изпитваме отново, сравнително бързо, глад. Всъщност резките промени в нивата на кръвната захар водят до натрупване на мазнини, обикновено в коремната област.
Естествено комбинацията хляб и бадеми е наобичайна и далеч от представите ни за изискан вкус. Затова е достатъчно просто да консумираме само бадеми или да пробваме бадемово масло върху пшеничени крекери. Специалистите гарантират, че комбинацията понижава гликемичния индекс на хлебните произведения.