Бобови храни
Според национално изследване на здравето и хранителните навици в САЩ, хората, които редовно консумират зелен фасул, леща, соя, грах, бакла и нахут са с по-ниско тегло от останалите. Според експертите бобовите храни съдържат комбинация от хранителни вещества – белтъчини, фибри и сложни въглехидрати, които горят мазнините.
Като особено полезен се сочи черният боб, който съдържа омега-3 мастни киселини и по-конкретно, алфа-линоленова киселина (ALA). Източник е на ензим, поддържащ обмяната на молибдена, участващ в метаболизма на въглехидрати и мазнини, и на фолиева киселина. Съдържа още специфичен антиоксидант, подпомагащ действието на мангана, който участва в множество метаболитни процеси в организма, включително и регулирането на кръвната захар, белтъци, необходими за изграждане на мускулите, магнезий, благодарение на който се освобождава енергия, тиамин (витамин В1), фосфор и желязо.
Една купа сварен боб осигурява: 180 мг алфа-линоленова киселина, 2/3 от необходимата ни доза фолиева киселина за деня и 1/3 от препоръчителния дневен прием на белтъчини.