Прощена неделя , или, както в България го наричат, "Прошка" или " Сирни Заговезни " предшества началото на Великият пост преди Великден.
Тази година, на 17 март, неделя, отбелязваме Сирни заговезни. Този ден в народния календар е известен и като „Прошка“. Семейството се събира на празнична вечеря , на която всеки иска прошка от другия за грешките или обидите през годината. После всички взаимно се помиряват и се прегръщат. Младите целуват ръка на възрастните си родители, на дядо и баба. На масата задължително трябва да има баница със сирене и бяла халва. От следващия ден до Великден не се ядат млечни продукти.
На Сирни заговезн и – неделята преди започването на строгите Великденски пости, се прави трапеза с животински продукти, но без месо.
На трапезата присъстват ястия, направени от сирене и яйца , от масло и мляко. Традицията повелява на този ден да се направи баница със сирене и да има бяла халва с ядки. Халвата се ползва за обичая хамкане – връзва се за конец и всички поред се опитват да я лапнат, без да използват ръцете си.
Освен традиционната баница пригответе интересни ястия на основата на яйца и сирене, с които да изненадате приятно близките си.