Вкусен козунак
Продукти:
1 кг брашно
40 г прясна мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
250 г захар
150 г краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч. л.сок от лимон
2 ванилии
50 г стафиди
50 г обелени бадеми
1 яйце за намазване
щипка сол
Приготвяне:
• Маята се размива в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар.
• След което се оставя настрани, за да шупне (5-8 минути).
• Яйцата се разбиват със захарта, сипва се затопленото мляко и се ароматизира с ванилиите.
• В брашното се прави кладенче и се изсипва яйчената смес, настърганата кора, лимоновият сок, солта и маята.
• Накрая се прибавя разтопеното масло и се започва да се меси.
• Готовото тесто се оставя на топло да втаса.
• Втасалото тесто се разделя на три топки, като едната топка се омесва със стафидите.
• От трите топки се правят "фитили", които се сплитат на плитка.
• Оплетеният великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.
• Втасалият козунак се намазва с разбитото яйце, поръсва се със захар и се украсява с бадемите.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Великденският козунак се пече 50 минути или до готовност.