Козунак с бадеми и стафиди
Продукти:
500 г брашно
150 г пудра захар
21 г прясна мая
или 2 и 1/4 ч. л. суха мая
125 г (1/2 ч. ч.) разтопено краве масло
125 мл (1/2 ч. ч.) прясно мляко
3 яйца
настъргана лимонова кора
1 ч. л. сол
1-2 с. л. стафиди
шепа бадеми
настъргана лимонова кора
1 яйце за намазване
Приготвяне:
• Маята се разтваря с 2 с. л. топло мляко, 1 ч. л. захар и 2 с. л. брашно.
• Всичко се разбърква и се оставя настрани за 5-10 минути.
• Брашното се пресява 2 пъти в голяма купа.
• Оформя се кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйцата, добре разбити с останалото мляко и захарта.
• Добавят се солта и настърганата кора от лимон, след което се започва да се меси тестото.
• По време на месенето ръцете се потапят в разтопеното масло.
• Меси се, докато тестото поеме цялата мазнина.
• Омесеното тесто трябва да бъде меко, гладко и да започне да прави мехури.
• Оставя се на топло място, за да втаса, докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се премесва с намаслени ръце върху намаслена повърхност.
• По време на премесването се добавят оваляните в малко брашно стафиди.
• Тестото се оформя според желаната форма.
• Поставя се в дълбока тава, намазана с масло, така че да заема половината от обема.
• Великденският козунак се оставя да втаса на топло.
• Фурната се загрява на 180 С.
• Втасалият козунак се намазва с разбито яйце, а отгоре се набождат обелените бадемови ядки.
• Пече се 30-40 минути до кафява коричка.
• Великденският козунак се оставя да изстине на стайна температура.
• Изважда се от тавата.
Козунак се меси в събота и е първата храна с яйцето след полунощ на Великден.