Вкусна Коледна Пуйка
1 / 2 или 1 цяла охладена пуйка,
150 гр масло,
2 портокала,
1 лимон
4 глави лук,
4-5 ск. чесън,
1/2 връзка мащерка,
сол.
Приготвяне на ароматното масло:
Мекото масло слагаме в чиния.
Добавяме много дребно нарязаната мащерка и пресования чесън.
Посоляваме, добавяме 1 с. л. настъргана портокалова и малко лимонова кора.
Слагаме в лист найлоново фолио, оформяме и завиваме като салам.
Слагаме в камерата на хладилника да стегне и съхраняваме на студено.
Използва се за овкусяване на птици и др. меса.
Приготвяне на пуйката:
Пуйката, измиваме, почистваме и подсушаваме.
С ръце внимателно отлепваме кожата.
Посоляваме добре под кожата и от вън.
Нарязваме ароматното масло на кръгчета и слагаме навсякъде под кожата.
Лукът нарязваме на полумесеци и слагаме на дъното на дълбок съд, в който ще печем пуйката.
Посоляваме и разбъркваме.
Пуйката заливаме обилно със сок от единия портокал, но вече поставена в съда / гювеч /, за да може да отиде от портокаловия фреш в лука.
Изтискваме лимона върху пуйката и подреждаме другия портокал нарязан на тънки кръгчета върху пуйката.
Затваряме с лист фолио, слагаме и капак и печем на 220*С около 1 ч.
След което отваряме съда и намаляваме на 170* и печем още около 2 ч.
Изваждаме пуйката, порционираме и сервираме със сос от пюрирания лук и гарнитура по желание.