Още един съвет, как да опечем пуйка за Коледа
Никога не сервирайте недопечена пуйка, дори времето да ви притиска. Успокойте се, усмихнете се, предложете на гостите си още предястия или едно питие, и дочакайте пълното опичане на пуйката.
Поставете пуйката в намазнена тавичка, с гърдите надолу, така че соковете от гърба и кълките да обливат цялата пуйка, намажете я с масло, посолете и овкусете с черен пипер и я покриите с фолио. Алуминиевото фолио не бива да се "стяга" много около тавичката, тъй като след първата половина на времето за печене, ще ви се наложи да го повдигнете, за да може да залеете печеното със соковете му. От тук нататък на всеки 30 минути тази процедура се повтаря. В последния около половин час интервалите на поливане стават на 10 минути.
В последния половин час може да махнете фолиото, така че пуйката да придобие златисто-кафява коричка.
Проверката за готовност е много проста - забиите клечка за зъби в най-дебелата част на бутчето и ако оттам излязат чисти сокове, то пуйката е готова. Ако има обаче и най-малките следи от кръв, то ви трябва още около 30 минути печене.
След като е готова оставете пуйката да си почине на топло място за около 30 минути. Не сервирайте веднага. Това ще способства пуйката да си върне част от соковете, да стане по-крехка и сочна. На вас пък ще даде време да приготвите, каквото не сте успели до момента, като например гарнитура, която сте решили да прибавите в последния момент.