Плънка за Коледна пуйка с ядки
16 порции
1 ч.ч. обелени ядки макадамия
1 ч.ч. обелен шам фъстък
1 ч.ч. обелен лешник
1 ч.ч. обелени бадеми на плочки
455 г свинска наденица
1/2 ч.ч. масло
2 ч.ч. накълцан лук
1 1/2 ч.ч. нарязана на тънко целина
1 1/2 ч.ч. накълнани моркови
450 г крутони
2 с.л. пресован чесън
2 1/2 сух градински чай
сол и черен пипер на вкус
5 ч.ч. пилешки бульон
Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете подходяща тавичка.
Разпределете макадамията, шам-фъстъка, лешниците и бадемите на равен пласт върху тавичка покрита с хартия за печене и печете 5 до 10 минути като разбърквате често, докато ядки леко се запекат.
Поставете наденицата в голям тиган на средна температура и гответе докато стане бледо кафява. Извадете и изсипете получения сос от тигана. В него разтопете маслото и запържете лука, целината, морковите и чесъна докато омекнат.
В голяма купа размесете крутоните, ядките, наденицата, нарязана на парченца и зеленчуците. Овкусете със градинския чай, черен пипер и сол. Добавете и 3 ч.ч. бульон. Евентуално прибавете и още от бульона докато сместа стане влажна. Прехвърлете в приготвената тавичка (или напълнете пуйката преди да я изпечете). Печете плънката 25 минути в загрятата фурна, докато стане хрупкава и златисто-кафява.