Вкусна лютеница на фурна
Продукти:
1.5 - 2 кг чушки (може и дребни чушлета)
1 кг патладжани (може и без него, на вкус)
около 3 кг домати
2-3 глави лук
1 глава чесън
моркови - слагам, колкото имам
1 ч.ч. захар (може да варира - на вкус)
2-3 с.л. сол (може и повече - на вкус)
1 или повече люти чушлета
1/3 ч.ч. вино
1/3 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
подправки по избор (аз не добавям)
Приготвяне:
Доматите се почистват от дръжките, нарязват се на едро, посоляват се и се оставят да се отцеди излишната вода, докато подготвим останалите продукти. Обелваме и нарязваме - също на едро - патладжана, осоляваме и него, за да си *пусне черната вода*. Почистваме от семената чушките и ако са едри, нарязваме на 2-3 части. Обелваме чесъна и лука. Почистваме морковите.
Всички продукти смесваме в разлата (желателно дълбока) тава. Печем в силна фурна, като от време на време разбъркваме да не загори. След около 2 часа вадим *ястието* и пасираме малка част в отделен съд, за да преценим дали е достатъчно гъста лютеницата. Ако не е - продължаваме да печем, докато остане почти на мазнина.
След това смиламе с пасатор докато постигнем желаната косистенция, пълним в буркани и заваряваме за стерилизация.