Домашна лютеница на баба
Продукти:
1 кг домати
1 кг червени чушки
400 г патладжан
1/4 глава лук
30 мл олио
магданоз 2 стръка
сол
захар
Приготвяне:
Изпичаме чушките и патладжана на котлон (фурна, скара, плоча, барбекю, тенекия). Обелваме ги, отстраняваме дръжките и семето и ги оставяме да си пуснат сок. Доматите (аз ползвам рома) настъргваме на едро ренде (ципата се изхвърля) и слагаме да се варят в дълбок съд (ако не ви се играе можете да ги смелите целите с машинка за месо/робот). Варим докато се поизпари течността (в началото е хубаво да е на по-силен огън че сместа е по-водна, а по-късно да намалите мощността). Като започне да се сгъстява се бърка непрекъснато.
В това време смиламе с месомелачка/робот чушките и патладжаните. Когато водата на доматите се е поизпарила добавяме смлените чушки и патладжани и сока от чушките (сока от патладжаните се изхвърля). Докогато започне да се сгъстява бъркаме непрекъснато за да не загори. Ще познаете кога е постигната точната гъстота на лютеницата като при бъркане бъркалката остава следа, която не се затваря и се вижда дъното на тавата. Прибавяме олиото в което предварително сме запържили лука (но лука служи само да овкуси олиото, не се слага в лютеницата). Продължаваме да бъркаме непрекъснато като намаляме огъня. Когато се сгъсти отново и лъжицата остава следи по дъното на тавата добавяме магданоза, сол и захар на вкус (внимавайте със захарта и солта, съветвам ви да слагате, след това да опитате и така докато ви допадне на вкус). По желание може да се сложат няколко смлени люти чушки за да се получи пикантна. Лютеницата е готова когато оставащата следа от бъркалката не се затвори. Още гореща сместа напълваме в бурканчета и стерилизираме за 20 минути.