Гретен с картофи и гъби
750гр гъби – най-добре различни диворастящи видове, но при липса на такива може да ползвате култивирани печурки, които да овкусите с 3-4 парченца сушени манатарки
300гр варени картофи
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
100мл бяло вино
1 голям домат
розмарин, сол, черен пипер
2-3 филии стар хляб
Зехтин
Приготвяне:
1. Гъбите се почистват, нарязват се на едро и се задушават в зехтин, заедно с чесъна, лука и розмарина. Най- накрая се сипва виното и се оставят да къкрят още 5-10 минути.
2. В тавичка се нарязват картофите, разбъркват се със задушените гъби и нарязания на кубчета домат. Овкусяват се със сол и черен пипер.
3. Филиите стар хляб се нарязват на кубчета, овалват се в зехтин и се разпределят върху ястието.
4. Най-отгоре се полива с още малко зехтин, слага се стръкче розмарин и ястието се запича за 15 минути на 200 градуса