Печени картофи с гъби и бекон
картофи - 1кг
бекон - 100 г
гъби - 200 - 300 г
лук - 1 малка глава кромид
сметана - 100 г заквасена
синьо сирене - 80 - 100 г
бяло вино - 3 с.л. сухо
зехтин - или олио
черен пипер
сол
Загрейте в съд на котлона малко зехтин за готвене или олио и запържете скълцания лук, а след него добавете почистените и нарязани на филии гъби.
Щом омекнат, добавете и бекона. Дръпнете съда от котлона и долейте виното, върнете на котлона и разбъркайте за кратко.
След това добавете сметаната и настърганото синьо сирене. Щом всички се хомогенизира и овкусете със сол и черен пипер.
Картофите обелете и нарежете на по-дебели филии. Подредете ред картофи в намазнена тава. Отгоре разпределете част от сместа с гъбите, отново ред картофи, пак смес с гъби и ред картофи.
Между редовете може да поръсвате с малко олио или зехтин. Долейте около 150-160 мл топла вода в тавата.
Завийте тавата с фолио и сложете да се пече в загряна фурна на 200 градуса за около 30-40 минути. След това махнете фолиото и доопечете до приятен загар.
Поднесете порция от печените картофи с гъби с малко скълцан магданоз.