Гювеч с грах и свинско
свинско месо - около 1 кг
картофи - 1 кг
грах - 1 консерва, голяма
домати - 4 броя
лук - 2 - 3
чесън - 1 глава, цели скилидки
копър - 1/2 връзка
дафинов лист - 2 броя
черен пипер - млян и цели зърна
червен пипер - 1 ч.л.
вино - 1 и 1/2 ч.ч.
Свинското месо нарежете да едри хапки, поръсете със сол и черен пипер обилно и го объркайте. Изпържете го на 2-3 пъти в сгорещена мазнина, докато си смени цвета равномерно.
Сипете в подмазнения гювеч. Добавете почистените и едро нарязани картофи, накиснати за кратко във вода с 2 с.л. оцет и отцедени.
Накълцайте лука и сложете да се запържи в около 100 мл мазнина. Към края добавете целите скилидки чесън и ситно скълцаните домати. Объркайте за 1 минута и снемете от котлона. Овкусете с малко сол и черен пипер.
Сипете в гювече отцедения грах, отгоре лука с чесъна и домати и леко объркайте, като добавите подправките дафиновите листа и скълцания копър.
Долейте виното и при нужда още топла водичка. Сложете капак и пъхнете да се пече в силно загряна фурна за 1 час и 30 минути.