За да намалите риска от инсулт яжте плодове и зеленчуци
Жените, чийто хранителен режим е богат на антиоксиданти, са с по-малък риск от инсулт дори ако са били засегнати от сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване. Ръководителката на изследването Сузане Раутиайнен от института Каролинска в Швеция припомни, че оксидативният стрес е дисбаланс между производството на увреждащите клетките свободни радикали и способността на организма да ги неутрализира. Оксидативният стрес причинява възпаления, увреждане и втвърдяване на кръвоносните съдове.Антиоксиданти като витамините С и Е , каротеноидите и флавоноидите могат да потиснат оксидативния стрес и възпалението, прочиствайки свободните радикали, да допринесат заподобряване на ендотелиалните функции и да намалят кръвните съсиреци и кръвното налягане.